E-post

info@novaliv.se

Tillgänlig

Mån - Fre: 17:00 - 19:00 | Helg: 10:00 - 17:00

Kan man vara sockerberoende? Ja absolut, men alla som äter mycket socker och vitt mjöl är inte beroende, precis som att alla som dricker mycket alkohol inte är alkoholister. Däremot kan ditt sätt att hantera sötsaker ge en mätbar effekt på kroppen. Idag är en stor del av den mat som finns att köpa i en vanlig matbutik fullproppad med socker eller artificiella sötningsmedel och andra tillsatser. Många människor går omkring med förhöjda blodsockervärden utan att veta om det. Upptäcks det i tid blir det lättare att lägga om sin livsstil och börja må bättre och leva friskare.

För en person med frisk metabolism fungerar kroppens ämnesomsättning som den ska. Men med en rubbad metabolism samlar kroppen på sig extra vikt, energin dippar och du blir ofta väldigt sötsugen. Övervikt och fetma är först och främst hormonellt reglerad. Genom att lära sig vilka hormoner som styr hunger, mätnad, fettförbränning och fettlagring blir det lättare att ändra kosten till mer näringsrik mat och utesluta socker, vetemjöl och processad mat med många tillsatseter som driver en rubbad metabolism. Några generella tips för att förbättra den metabola hälsan, underlätta viktnedgång, ge mer energi och minska risken för välfärdssjukdomar är:

  1. Minska intaget av kolhydrater och ta bort allt synligt socker i maten.
  2. Sluta ät lightprodukter. Välj t.ex. fet yoghurt i stället för lätt fruktyogurt.
  3. Ät dig mätt på riktig hemlagad mat gjord på naturliga livsmedel utan många tillsatser.
  4. Rör på dig och lägg till den träning som känns rolig och som ger mer muskler.
  5. Ät tre gånger om dagen – näringsrika måltider med proteiner och mycket grönsaker. Uteslut småätande mellan målen och låt gärna minst 12-15 timmar gå mellan sista målet på kvällen och första målet på morgonen. Kroppen mår bra av kortare fasta. Det är dessutom då kroppens självläkande processer samverkar som bäst.

Det är krävande och många gånger svårt att ändra livsstil och framförallt att finna vilka råd som passar för just för mig. Tveka inte att ta hjälp av en erfaren hälsocoach.

Läs mer på:  www.elitista.se

www.levasockerfri.se

Andra inlägg