E-post

info@novaliv.se

Tillgänlig

Mån - Fre: 17:00 - 19:00 | Helg: 10:00 - 17:00

För att boosta din hälsa är tre parametrar särskilt viktiga: näringsoptimering, träning och återhämtning.
Vad betyder då näringsoptimering?  Råd och teorier som bygger på gamla ovetenskapliga sanningar eller moderna ”Quick Fix” modeller sköljer över oss i media.

Paleokost grundar sig på evolutionsperspektivet och utesluter de moderna inslagen i kosten. De livsmedel som ingår i peleokosten är näringsrika livsmedel som kött, havsmat, skaldjur, ägg, rotfrukter, grönsaker, frukt, nötter, frön, örter, kryddor och hälsosamma fetter som olivolja och talg. Hur kosten sammanställs på ett optimalt sätt är individuellt och den med god hälsa kan vara lite mer generös med avsteg. För den som har underliggande kroniska sjukdomssymptom eller obalanser kan en strikt kostomläggning medföra avgörande symptomlättnader eller läkning. Den värsta boven i den moderna kosten är den ultraprocessade maten som innehåller tillsatser, sötningsmedel, socker och inflammationsskapande fetter. Även spannmål och mejeriprodukter kan störa maghälsan, påverka vårt blodsocker eller orsaka födoämnesöverkänslighet.

Läs mer på: www.paleoteket.se

Fasta är ett av de vassaste hälsoverktygen mot metabola obalanser, cancer, åldrande och låggradig inflammation. Olika typer av fasta och hur den läggs upp behöver inte vara särskilt svår eller krånglig. Den enklaste metoden är att dagligen eller några dagar i veckan äta under endast 8 timmar och låta kroppen vila från matsmältning under de återstående 16 timmarna. Metoden kallas 16:8 – metoden. Du kan också bygga på med dygnsfast 1-2 gånger per månad. Den metod som kräver lite mer förberedelser och en del kunskap är den terapeutiska fastan som gärna pågår under 2-5 dagar t.ex. två gånger per år. Hur fasta påverkar vår kropp och vårt mående på många positiva sätt och att det dessutom ur ett evolutionistiskt perspektiv är naturligt att inte ha tillgång till mat alla dygnets timmar, kan du läsa mer om på:

www.jonasbergqvist.se

 

Andra inlägg