E-post

info@novaliv.se

Tillgänlig

Mån - Fre: 17:00 - 19:00 | Helg: 10:00 - 17:00

Idag möts vi av så många hälsobudskap att det är lätt att gå vilse bland all information och dessutom förstå om det är sant eller bara en ny trend. Livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellénius lyckas med att beskriva enkla råd som har sin grund i många vetenskapliga studier. De flesta vet att rätt kost, rörelse, sömn, stresshantering och återhämtning är en viktig väg till god hälsa, men för att vi inte bara ska veta hur utan också få in det som en naturligt del av vardagen ska det vara enkelt och roligt att ta till sig. Det ska trots allt vara gott att leva!

  • Det kan verka förvånande att lätt övervikt ofta är förknippat med bättre hälsa och en längre livslängd. Är du lite äldre och fullt frisk kan de extra kilona betyda att den extra vikten gör att musklerna jobbar effektivare! Här är det viktigt att se om fettet sitter runt magen. Mät midjan. Det är lugnt om måttet är 80 cm eller mindre. Hur mycket muskler har du? Hur mycket rör du dig?
  • Muskler är viktiga då de skyddar kroppen mot inflammationer, stärker immunförsvaret och skyddar mot depression. Dessutom bränner de extra kalorier. Träna musklerna genom styrketräning.
  • Det är inte sockret som är den största hälsoboven. Det är salt, rött kött och mättat fett (t.ex. smör). Att vi blir överviktiga beror i första hand på att vi rör oss för lite och att vi har nästan obegränsade tillgång till mat. Men begränsa ända sockerintaget för det bör inte stå för mer än 5-10 procent av ditt energiintag.
  • Vardagsmotion som att gå i trappor, stå, arbeta i trädgården, städa är grunden som kompletteras med konditionsträning som att gå, jogga, cykla, simma där kroppens stora muskler används. Går du minst 7 000 steg om dagen är det riktigt bra. Men styrketräning några gånger i veckan där muskelgrupper som lår, rumpa och armar tränas är en god investering därför att musklerna har betydelse för reglering av blodsocker och nedbrytning av blodfetter. Dessutom produceras en rad olika proteiner där som har smärtstillande, uppiggande, antiinflammatoriskt och antidepressiva effekter. De viktiga telomererna (ändarna på våra kromosomer) verkar dessutom hålla sig långa och därmed unga när vi tränar fysisk.

Andra inlägg