E-post

info@novaliv.se

Tillgänlig

Mån - Fre: 17:00 - 19:00 | Helg: 10:00 - 17:00

Den populäraste drogen i världen är inte marijuana, alkohol eller nikotin.

Koffein är nummer 1 *

De flesta vuxna dricker ofta flera koppar kaffe varje dag. Koffein påverkar kroppens naturliga system. När vi dagligen tillför artificiell energi tappar kroppens system sin egen förmåga att tillverka, lagra och distribuera energi. Vi börjar sova mindre, kanske äter sämre och arbetar hårdare utan välbehövlig vila. För höga doser av koffein kan leda till ångest och hjärtklappning. Man kan säga att koffein, socker, energidrycker och andra stimulerande medel tar av framtida energi för att förbrukas idag.

Vi har ofta hört om kaffets hälsosamma effekter som t.ex. större fokus och vakenhet, viss skyddande effekt mot sjukdomar och att det innehåller många B vitaminer.

Men överkonsumtion kan:

  • Öka blodtrycket
  • Störa sömnen
  • Påverka matsmältningen och tarmens bakterieflora
  • Förvärra menstruationen och ge symptom i klimakteriet
  • Minska produktionen av kollagen i huden
  • Påverka den naturliga energiproduktionen
  • m.m.

Vi känner att något positivt händer i kroppen när vi dricker kaffe. Vetenskapligt fungerar koffeinet på ett mycket speciellt och smygande sätt.

Förenklat beskrivet så binds koffeinet till receptorer som hindrar kroppens naturliga reglering att känna trötthet. Om hjärnan inte får signalen att slå av på takten får vi inte den sömn och vila som den behöver för att varje natt få tillfälle att balansera kroppens system. Dessutom påverkas kroppens hormonsystem och den viktiga balansen som är avgörande för energiproduktion. Koffein och andra stimulerande medel tillför något som upplevs positivt men är inte nödvändiga för att leva ett effektivt liv. Det finns många alternativa sätt att börja dagen utan koffeinets negativa biverkningar.

Det kan kännas svårt att bryta vanan att få en kick av kaffe på morgonen eller att känna doften och smaken från en nybryggd kopp. Men du kan bryta den invanda rutinen att förlita dig på kaffets magiska elixir som hjälper dig att bli en så effektiv och alert person som det förväntas att du ska vara.

Metod 1

Ett glas kallt eller ljummet vatten med citron

Kaffe – energigivare eller energitjuv

När du vaknar på morgonen är kroppen något uttorkad efter nattens arbete med att reparera och återställa balansen. Dricker du kallt vatten aktiveras tunga och hals. Citronsaften innehåller C-vitamin som ger energi och stimulerar också kroppens enzymer.

Levern stimuleras att rena systemet från gifter och livsenergin vitaliseras.

Metod 2

Pepparmints te

Kaffe – energigivare eller energitjuv

Doften av pepparmint stimulerar hippocampus i hjärnan och du känner dig mer vaken. Hippocampus är den del i hjärnan som hanterar mental klarhet, vakenhet och minne. En kopp pepparmint te på morgonen kan hjälpa dig att kick starta dessa funktioner. Bara doften kan öka fokus och koncentration och pepparmint hjälper naturligt matsmältningen. Pepparmints te är säkert och ett utmärkt sätt att starta dagen på.

Metod 3

Kokosnöt vatten

Kaffe – energigivare eller energitjuv

Kokosvatten hjälper dig att vakna upp då det innehåller kalium som konverterar kolhydrater till energi. Dessutom hjälper kalium till att öka hydratiseringsprocessen i kroppen som är så viktig för hjärnans funktion och för känslan av vakenhet. Kokos har också låg syrehalt så det är milt att dricka på tom magen. En kopp kokosvatten innehåller mer kalium än en banan.

Metod 4

Byt till koffeinfritt

Kaffe – energigivare eller energitjuv

Koffeinfritt kaffe innehåller även en liten andel koffein. Denna metod är alltså ett bra sätt att minimera eller fasa ut ett beroende av koffein. Målet är att bli mindre beroende av koffein. Du behöver inte sluta helt att dricka kaffe men du kommer att få en betydligt bättre balans i kroppen och öka energin om du minskar på intaget. Flera studier visar också att någon kopp då och då har vissa positiva effekter. Är däremot behovet av kaffe en förutsättning för att orka ta dig igenom dagen efter en natt med rastlös sömn – då är det inte hållbart!

Andra inlägg