Att sitta på huk är en position som vi är byggda för, som stimulerar våra kroppars system positivt och stärker oss. Det är väldigt naturligt för människan och borde vara en självklar del av vår vardag. Men för de allra flesta vuxna i västvärlden är det idag ovanligt och det ingår inte i det vardagliga rörelsemönstret. Från det att vi börjar sitta på stolar glöms huksittning oftast bort. Se hur barn gärna sitter på huk. Men ganska snart känns det inte bekvämt längre utan stelt och obalanserat och kanske som att vi ska falla bakåt.
Men vad är då fördelarna med att träna upp den förmågan? Jo, det gör dig rörligare i fotlederna, knäna och höfterna. Du stretchar lederna, de djupa knäflexorerna, vadmusklerna och ledkapseln i foten. Dessutom är det bra för magen och din matsmältning. Visste du att vi egentligen är designade för att sitta på huk när vi tömmer tarmen. I huksittande ska hela foten vara i golvet, även hälen. Om det känns svårt kan det hjälpa att t.ex. lägga en hoprullad handduk under hälarna för att komma djupare ner. När du har tränat ett tag kan du pröva att ta bort handduken. Svanskotan ska peka ner i golvet och ryggraden ska vara rak samtidigt som du tittat rakt fram utan att böja nacken. Ha tålamod med träningen. Men det går relativt snabbt att öva upp ställningen så den känns avslappnad. Inom yogan sitter man mycket på huk. Syftet är att öppna upp höfterna och strecka ut ländryggen. När du kommit in i ställningen så andas djupt ner i magen och räkna andetagen eller fokusera på en djup och lugn andhämtning. Hela kroppen får en bättre cirkulation, musklerna blir starkare och rörligheten förbättras.
På flera andra håll i världen är huksittning fortfarande en naturlig del av livet. Där är det vanligt att både vila, äta och arbeta i den positionen. Genom det sätt de flesta av oss i västvärlden lever idag, sitter vi stilla långa stunder i streck och kanske en stor del av arbetsdagen. Det finns stora hälsovinster att hitta stunder att resa sig, stå, gå och även sitta i squat under dagen. Utmana dig själv att göra det till en vana. Du kan t.ex. börja med att sitta på huk i en minut den första dagen för att sedan öka med en minut om dagen tills du kan sitta en halv timme i huksittande. Men känn efter noga så det inte gör ont i knäna efter att du suttit en stund. Knäna ska inte bli överbelastade. Därför är det viktigt att anpassa hur länge du sitter. Gör det ont så sitt heller flera korta stunder än att sitta allt för länge åt gången. Lycka till!